Om indisk mat

India har et unikt og verdenskjent kjøkken. Indisk mat er kjent for sin intense smak og bruken av en mengde krydder og urter.

Varme måltider er et must
Indere flest spiser tre varme måltider om dagen. Mange tar med seg oppvarmbar mat på jobb, og deler disse varme rettene med sine kolleger. Jeg har selv vært vitne til en slik arbeidsplass i India der mine norske kolleger og jeg satt med hver vår matpakke med brødskive og ost, mens inderne lagde et stort tapasbord av alle de medbrakte rettene. Noen er så opptatt av å få helt fersk mat til lunsj at de får sin lunsjboks levert hjemmefra eller et cateringsselskap til sin arbeidsplass hver dag. Dette konseptet heter ¨dabbawala¨ (som bokstavelig betyr ¨boksmann¨) og har hatt en sterk vekst i Mumbai de siste årene.

Matvaner
Linser, ris, grønnsaker, bønner og meieriprodukter utgjør en stor del av det indiske kjøkkenet. Søtsaker kan heller ikke unnværes. Indere feirer en rekke festivaler og høytider i løpet av året, og da er det ofte søtsaker som står øverst på menyen.

Indere har også en særegen te-kultur. Dagen startes ofte med en kopp chai (te med melk og krydder), men det er sjelden den siste koppen. I hvert hjørne av storbyene i India finner du en bod som selger chai. Snacks og søtsaker serveres ofte sammen med chai til gjester som en velkomstgest. Å bli tilbudt en kopp chai mens man sitter i en butikk og handler klær er heller ikke uvanlig.

Indisk kjøkken
Til tross for min generalisering av indisk mat og indiske matvaner over, vil jeg påpeke at det er viktig å forstå at det indiske kjøkkenet og indiske matvaner varierer enormt med geografiske forhold, kultur og religion. Hverdagsmaten i Nord-India er helt ulik den sør-indiske hverdagsmaten. En typisk nord-indisk middag vil bestå av chapati (flatbrød) sammen med en gryterett bestående av linser eller grønnsaker. Mange steder i sør er dosa, en lefse laget av ris og linser, den vanligste hovedretten. Tilgangen på råvarer varierer også etter geografi. I sør spises eksempelvis fisk og sjømat i mye større grad enn i nord. Olje til tilberedning av mat er også forskjellig i nord fra sør. Sør-indere bruker som regel kokosolje, mens sennepsolje er mer vanlig i Nord-India. Les her for mer informasjon om ulike indiske kjøkken. Maten som nordmenn flest kjenner som indisk, har opphav fra Nord-India. Indisk mat som naan, tikka masala og tandoori-retter som man finner på menyer på indiske restauranter i Norge kommer fra Nord-India.

Mange indere kjøper ofte friske grønnsaker og frukt samme dag som maten tilberedes. Kvalitet på grønnsaker og frukt prioriteres høyt i mange hjem. Dermed varieres også matlagingen i forhold til hvilke grønnsaker er sesongens best tilgjengelige. For eksempel tilberedes aloo gobi, som er en tradisjonell nord-indisk rett oftere om vinteren enn på sommeren. Blomkålen i denne retten byttes fordelaktig ut med for eksempel squash om sommeren.

Religion spiller også en vesentlig rolle i forhold til matvaner i India. Majoriteten i India tilhører religionen hinduisme. Hinduer er tradisjonelt vegetarianere, selv om mange nå spiser kjøtt. Tilhengere av religionen jainisme er også vegetarianere, men i tillegg unngår løk og hvitløk. De største kjøttkonsumentene i India vil du finne blant muslimer.

Vegetarianisme
Mange indere er vegetarianere. Derfor er veldig mye indisk mat vegetarisk. Mens vegetarisme er utbredt i India, er vegankonseptet likevel ukjent og fjern for mange. En vegetarianer i India defineres ofte som en person som spiser plantebasert kost, og i tillegg konsumerer meieriprodukter. India er en storprodusent av melk, og meieriprodukter benyttes i betydelige mengder. Vegetarprodukter i India merkes med grønt, mens produkter med animalsk innhold merkes med brunt. Igjen regnes her meieriprodukter som vegetariske. På indiske restauranter, både i India og utenfor, vil du oftest finne menyen delt i to; vegetarisk og ikke vegetarisk. Det florerer også av vegetarrestauranter i India, noe som gjør India til det rene mekka for vegetarianere. Mange retter kan være veganske, men blir ofte servert med smør. Det er sjelden du vil finne en kopp te på menyen som ikke inneholder melk.

Del med dine vennerShare on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

13 comments

  1. Hi,

   I India they normally eat three times. Breakfast, lunch and dinner. All the meals are preferrably warm meals, even breakfast.

 1. Hei, vi har et prosjekt i mat&helse, og har valgt india som internasjonal mat. hvordan er borkikken i India? har dere noen typiske redskaper/utstyr? og spiser dere samosa til høytider? hvis ja, hvilke?

  1. Hei,

   Det er veldig vanlig å spise i tallerkner og glass av stål. Tallerkenene i stål kalles for thali, og har gjerne plass til flere retter i samme thali: http://en.wikipedia.org/wiki/Thali
   Til høytider spises det ofte søtsaker som kalles mithai. Hovedingredienser i disse søtsakene er oftest melk, sukker og fløte. Samosa (med potetfyll) og pakora, og diverse andre snacks kan også serveres på fest og høytider, men det er mithai, altså noe søtt som er gjennomgående på høytider.

   Jeg har tidligere fått en lignende henvendelse, så jeg limer inn spørsmålene og svarene fra den henvendelsen:
   -hvordan typisk indisk mat tilberedes?
   India her en rik og mangfoldig matkultur. Både tradisjoner og råvarer varierer veldig fra region til region. Jeg har skrevet litt om det her: http://indiskvegetar.com/om-indisk-mat/

   En typisk nordindisk familie spiser en linsecurry/bønnecurry sammen med en grønnsaksrett og noe roti og/eller ris til. Basen i de fleste indiske retter er ofte: løk, hvitløk, spisskummenfrø og ingefær som stekes i litt matolje. Maten stekes også ofte i noe som heter ghee, klarnet smør.

   -typiske ingredienser i indisk mat (unntatt krydder)?
   I indisk kosthold brukes det generelt mye belgfrukter; linser, bønner osv. Melk er også en viktig ingrediens, særlig i desserter og søtsaker. Mange indere er vegetarianere, bønner og linser er derfor ofte hovedkilden til proteiner. En typisk indisk vegetarianer spiser også melkeprodukter, men holder seg unna egg og sjømat.

   -er det noen lover/ rettningslinjer innfor tilbereding, matlaging og forbruk?
   Det er ingen særlige retningslinjer. Indisk mat spises ofte med hender, gjerne kun høyre hånd. På restauranter får man maten servert i store skåler som man deler med hverandre. Man får aldri kun en tallerken per person. Selv om man spiser med hender er hygienen svært viktig. I India lærer man fra da man er barn på skolen at man MÅ vaske hender før man spsier. Og det anses svært uhøflig å ta på andres mat.

   -hvilke høytider er mest sentrale i india?
   En av de største høytidene er Diwali, en lysfestival. I India feires dagen med god mat, masse søtsaker, gaver, levende lys og fyrverkeri.

   Ellers er holi også stort, fargefestivalen. Dusshera også verdt å nevne.

   -er det noen spesiell måte å servere maten på?
   Se svar på et tidligere spørsmål om hvordan det serveres på restauranter. I ulike hjem er tradisjonene ulike. Noen serverer i store skåler så alle kan ta litt av hvert. Noen lager en thali med små enkeltporsjoner av alle rettene.

   -hvem står for matlagingen?
   Som regel er det kvinnen i huset som står for matlagingen, men det er også ganske allminnelig å ansette noen som kommer og hjelper til med mat, oppvask og diverse (hushjelp)

   -er mye av det indiske kjøkken kommet til Norge?
   I dag er det nesten kun det nordindiske kjøkkenet som er vanlig i Norge. Typiske retter som naan, butter chicken masala, tandoor ol er alle nordindiske. Jeg har skrevet om en tamilsk restaurant som serverer mat som er veldig lik det sørindiske kjøkkenet. se her: http://indiskvegetar.com/palmyra-cafe/

  1. Hei,
   Indisk mat er beriket med mange ulike krydder, urter osv. Krydder og urter som koriander, mynte, spisskummen, gurkemeie, ingefær, pepper, kardemomme og kanel brukes mye i Indisk matlaging.

   Det er store geografiske forskjeller når det gjelder mattradisjoner i India.
   I nord serveres det ofte en curry (linser, bønner, grønnsaker) med chapati (flatbrød) til. Ris er også vanlig i store deler av Nord India. I Sør India finner du retter som Dosa, sambar osv. Langs kysten er det også vanlig med fisk.
   Mange indere er vegetarianere, men for de som ikke er vegetarianere er det lam og kylling som gjelder.
   Hilsen
   Ranjit

  1. Hei,

   De fleste indiske familier har sine favorittretter til høytider som Diwali, gjerne vegetariske. Tenkte du på noen spesielle høytider? Søtsaker er et must til alle anledninger der noe skal feires. Det feires ingen høytid uten søtsaker, ellers serveres ofte kheer som dessert, ligner mye på julegrøten. Hilsen Ranjit, og takk for kompliment.

  1. Hei,
   India er et stort land med mange ulike matkulturer og har ingen nasjonalrett så vidt jeg vet, men skulle det være noe så måtte det være dal – altså linser som spises i de fleste deler av India.
   Hilsen Ranjit

 2. Er det noen spesielle tider indere spiser mat på? Har de noe sånn siesta perioder i hverdagene sine? 🙂

  1. Hei,
   Det er veldig forskjellig fra sted til sted. Det er ikke sånn at butikkene stenger midt på dagen, hvertfall ikke i storbyene som Mumbai og Delhi. men det har vært en gammel tradisjon at folk står opp tidlig med solen og sover noen timer midt på dagen, men dette ser ut til å bli mer og mer historie ettersom flere og flere kommer ut i arbeid. I landsbyene kan du fortsatt finne folk som sover midt på dagen. Det er ingen spesielle spise-tider, det varierer fra familie til familie, men det spises varmmat til alle måltider.
   Hilsen
   Ranjit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.