Nybegynnerguide til indisk mat

Dette er en nybegynnerguide til indisk mat; hvilke ingredienser du trenger og hvilke retter jeg anbefaler at du prøver deg på først.

I dette innlegget har jeg samlet svar på flere spørsmål jeg har fått fra leserne om tips til indisk matlaging. Dette er en guide for de som ønsker å lage indisk mat fra bunnen av og har aldri laget det før.

Nybegynnerguide til indisk mat

Er du nysgjerrig på indisk mat? Eller elsker det indiske kjøkkenet, og ønsker å lage indisk mat hjemme i ditt eget kjøkken? Dette er en nybegynnerguide for Nord-Indisk matlaging. Les mer om indisk mat og indisk kjøkken her.

Indisk mat er slett ikke vanskelig å lage. I tillegg vil jeg påstå at det er en myte at indisk mat er tidskrevende. Når du først begynner å lage noen retter så skjønner du at den grunnleggende fremgangsmåten er ganske lik for de mange retter. Lær deg å lage basen og noen enkle retter til å starte med. Etter hvert kan du begynne å leke litt mer ved å justere krydder og styrke og prøve deg på ulike kombinasjoner. Basen eller tadka som det heter i India er grunnlaget for mange retter: Består ofte av at man steker bl.a. spisskummenfrø, løk, hvitløk, tomat og ingefær i matolje. Dette tilsettes for eksempel kokte linser eller fungerer som basen i fyldige curryretter. Det som er viktig i tadka/basen og generelt i indisk matlaging er hvilken rekkefølge du tilsetter de ulike ingrediensene og hvor lenge du steker de.

Viktigste, grunnleggende ingredienser til å komme i gang med indisk mat, og som stort sett er en del av basen i de fleste retter:

Med disse ingrediensene kommer du langt med indisk matlaging. I tillegg er det godt med frisk koriander i de fleste rettene. Du får kjøpt alle disse ingrediensene i vanlige matbutikker, bortsett fra spisskummenfrø. Dersom du har en “innvandrerbutikk ” i nærheten vil jeg anbefale at du kjøper spisskummenfrø og garam masala der. Hvis ikke kjøper du også garam masala i vanlig butikk, og bytter ut spisskummenfrø med ¼ mengde spisskummenpulver (eller bare dropper det, da det ofte er spisskummen i garam masala)

Andre favoritter jeg alltid har hjemme
Linser og bønner, både tørre, ukokte og ferdigkokte på boks
Ris, gjerne basmatiris
Kanel (pulver)
Kardemomme (hele og pulver)
Nellikk, hele og malt
Grønne chili
Curryblad
Sennepsfrø
Korianderfrø
Laurbærblad
Rød chilipulver
Chaat masala
Svart pepper
Mangopulver

Krever ingen spesielt utstyr for de fleste rettene
En stor gryte til curryretter og til å koke linser og bønner
En non-stick stekepanne til å lage tadka/basen
Gjerne en dyp stekepanne
Stavmikser (Ikke tradisjonelt utstyr, men min favoritt til å lage fyldige curryer)

Andre favoritter:
Trykkoker – fantastisk til å koke bønner og linser i da den mer enn halverer koketiden.

Mine tips:

  • Lær deg å lage basen, tadka. Da kan du tilføye hva du vil av grønnsaker og proteiner etterhvert.
  • Styrke og krydder kan enkelt justeres etter smak. Smak deg fram til hva du liker. Start forsiktig med krydder og chili, smak litt mens det koker. Vil du ha mer smak, så hiver du i litt mer krydder mens retten koker.
  • Viktig at krydder og grønnsaker ikke blir brent. Heller for lav enn for høy varme.
  • Ønsker du fyldigere og mer kremete curry, tilsett noen spiseskje med cashewkrem (cashewnøtter og vann kjørt til glatt krem i en blender)

Noen enkle oppskrifter for nybegynnere:

  • Dal tadka – En av mine favorittretter. Dal er altså en av de mest basic rettene som finnes i India, nesten uansett geografi og kultur. Til denne retten må du ha tørre røde linser, ikke ferdigkokte på boks. Linsene får du billig på “innvandrerbutikker”, men fås også på Meny, Rema osv. (Fra oppskriften kan du fjerne laubærblad om du ikke har det tilgjengelig).
  • Aloo Gobi – En av mest leste oppskriftene på bloggen. Blomkål og potet som hovedingredienser. Veldig enkel oppskrift med basic ingredienser.
  • Aloo palak – En enkel, smakfull rett basert på spinat og poteter
  • Squashmasala – En deilig rett med squash, kikerter, spinat, lime og kokosmelk. Litt flere ingredienser i denne retten, men du får tak i alle i din nærmeste matbutikk.
  • Chole palak – Enkelt å lage. Dersom du ikke får tak i chana masala (selve krydderet), og ikke kan lage det selv, kan du heller ha i litt ekstra garam masala, en klype kardemomme, kanel, nellik, pepper og evt litt rød chilipulver.

Alle disse fem rettene kan du servere sammen med kokt ris. Alternativt kan du prøve deg på indisk hverdagsbrød chapati/roti. Oppskriften finner du her.

Håper dette kan hjelpe deg med å komme i gang. Indisk mat er slett ikke vanskelig å lage – du må bare prøve selv. Som sagt, garam masala, spisskummenfrø og gurkemeie er tre basisvarer jeg alltid har på kjøkkenet. Kun ved å bruke disse tre ingrediensene sammen med løk og hvitløk kommer du langt med indisk matlaging.

Er det noe du lurer på eller har kommentarer- skriv gjerne i kommentarfeltet under. Jeg svarer så fort jeg har mulighet.

Lykke til!

 

 

Del med dine vennerShare on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.