Tadka dal – Gul linsecurry

Tadka dal er en av de aller vanligste rettene i Nord India. Den er enkel og lage, og alle hjem har hver sin uskrevne oppskrift. Dette er en sunn linsecurry med masse smak. Du kan også bruke samme oppskrift, og kjøre den til myk suppe med en blender. Smaker deilig!

Tarka daal

Ingredienser
(4 porsjoner)
Tid: 30 min

2 dl røde linser, tørre
5 dl vann
½ ts gurkemeie
1 ts salt
1 løk
1 vårløk
1 tomat
4 fedd hvitløk, finhakket
1 ts spisskummenfrø
1 grønn chilli (kan sløyfes)
1 ss raspet ingefær
2 ss olje til steking
2 laurbærblad
1 -2 dl finhakket frisk koriander
½  ts garam masala

Slik gjør du:

Rens og skill linser i kaldt vann. Ha linsene, vann, gurkemeie og salt i en kjele og kok til linsene er helt møre. Det tar omtrent 15-20 min. (Røde linser blir gule når de blir kokt)

Mens linsene koker kan du hakke hvitløk, løk, chilli, tomat, vårløk og raspe ingefær. Ha olje i en stekepanne og stek laurbærblad for par minutter på medium varme. Tilsett spisskummen, hvitløk og løk. Stek til løken er myk og begynner å bli gylden. Tilsett tomat, chilli, ingefær, og vårløk. Stek videre til alle smakene er godt blandet sammen, ca. 5-6 minutter på lav til medium varme. Ha blandingen oppi de kokte linsene. Ha i finhakket koriander og garam masala til slutt.

Nyt med naan og/eller ris til. Ha gjerne en grønn salat til. Eller en grønnsaksrett kanskje?

 

Del med dine vennerShare on FacebookEmail this to someoneTweet about this on Twitter

9 comments

  1. Først og fremst tusen takk for en super side! Jeg prøvd meg på paneer butter masala i går og den ble veldig god, men den lignet ikke helt på sånn man får den når man spsier ute. Den ble mye mer flytende. Vet ikke hva jeg gjorde galt? Og så ble den litt tam på smaken, men med ekstra krydder oppi gikk det greit. Nå holder jeg på og lage denne, og den så heller ikke ut som på bildet, brukte kjøpelinser, så kanskje derfor? Det så mer ut som en blanding med masse opphakkede grønnsaker, enn en saus.

    1. Hei, jeg tror ikke du har gjort noe galt. Alle indiske retter er litt smak og behag om hvor flytende du ønsker de, og hvor mye krydder du ønsker å ha i. Jeg, personlig synes ikke at denne oppskriften på panner butter masala er så flytende – men du kan feks prøve med færre tomater neste gang, mer løk og litt mindre fløte? Når det gjelder krydder smaker de veldig forskjellig, og styrken kan variere stort. Liker du det sterkere vil jeg anbefale at du i tillegg har i feks madras curry-pulver i dine indiske gryter (passer dog ikke til linseretter, men utmerket til paneer-retter). Den linseretten vil nok være helt annerledes om du bruker ferdigkokte linser på boks. Det er fordi at røde tørre linser bruker opp mye av vannet mens de koker, og blir mye mer most og mykere enn ferdiglinsene slik at de blir litt sausete. Også igjen velger du hvor flytende du vil ha det ved å variere mengden på vannet.
      Lykke til.
      Hilsen Ranjit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.