Linser

Linser er rike på proteiner. I motsetning til bønner er de fleste linser lettkokte og behøver ikke å bløtlegges før koking. Linser kan kjøpes på de fleste ”innvandrerbutikker”.

Masoor daal
Masoor linser er antakelig de mest brukte linser i India, særlig i nord. Masoor linser finnes både hele (brunfarget Saabut masoor) eller splitett og uten skinn, kjent som røde linser. Masoor linser er lettkokte og trenger ikke å ligge i vann før koking. Kokte røde linser har en kremet konsistens. Disse linsene er særlig godt i supper og gryter. Se oppskrift her.
IMG_8208

Saabut masoor daal
Saabut betyr hele og saabut masoor er da hele masoor linser, altså hele usplitett røde linser med brun skall. Saabut masoor brukes i gryter og supper. Saabut masoor tar noe lengre tid å koke enn masoor dal, men disse trenger heller ikke bløtlegging. Se oppskrift her.
IMG_8207

Moong daal
Moong llinser finnes hele, kjent som sabuut moong linser eller splittet og med flådd. Sistnevnte har gyllen gul farge. Moong trenger ikke bløtlegging før koking, men tar noe lengre å koke enn masoor linser. I tilllegg til supper og gryter kan disse linsene også brukes til å lage pannekaker. Se oppskrift her.
IMG_8210

Saabut moong daal
Saabut moong dal også kjent som mungbønner er hele moong linser med grønt skall. Mungbønner brukes i ulike gryteretter/kariretter. Disse linsene er også veldig godt spiret.

Urid daal
Urid dal er svarte linser som har blitt splittet og flådd. Dette er en vanlig og mye brukt belgfrukt i hele India. Urid dal sammen med ris brukes til å lage en av de mest tradisjonelle rettene i sør-India; dosa.
Urid dal kan brukes til å lage mye forskjellig god snack. Se oppskrift her.

IMG_8212

Del med dine vennerShare on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.