Paneer – Hjemmelaget indisk ost

Paneer er en indisk hjemmelaget hvit ost. Den lages helt fersk samme dag som man bruker den i en rett. Den kan ha både smuldrete og fast tekstur. Den milde smaken gjør at denne osten passer utmerket i krydrete retter, men kan også brukes i desserter. Prøv for eksempel Paneer tikka eller Palal paneer.

Ingredienser
Tid: 25 min

2 liter melk
4 ss eddik (lys eller mørk)

Slik gjør du:

Kok opp melken i en stor kjele. Pass på at melken ikke setter seg fast i bunnen. Bruk gjerne en kjele med tung bunn. Når melken er kokt opp, skrur du ned på lav varme. Tilsett eddik og rør forsiktig for å hjelpe melken til å skille seg. Du skal stå igjen med en ostemasse og en vannaktig væske, kalt myse.

Paneer oppskrift
Slik ser det ut når osten har skilt seg fram mysen

Legg en klut i et dørslag, og sil osten gjennom. For at all væsken skal renne ut må du legge noe vekt på osten som presser ut mysen. Jeg pleier å fylle den samme kjelen med vann og legger den på osten som er pakket i kluten. Etter omtrent et kvarter tar jeg osten ut av kluten, og setter den i kjøleskapet. Den kan også brukes/spises med det samme, men omtrent 20 min i kjøleskapet gir fastere tekstur.

Paneer_ost
Hell osten gjennom et dørslag som er dekket med en klut.

Du kan skjære paneer i terninger eller smuldre den, avhengig av hva du vil bruke den til.

Tips: Dersom osten ikke blir godt nok skilt fra mysen, tilsetter du en spiseskje eddik til og koker litt igjen. Rør forsiktig.

Slik ser paneer ut når du tar den ut fra kluten.

 

Del med dine vennerShare on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

12 comments

  1. Hei,
   Jeg vet at det er noen som lager tofu selv, og det lages litt på samme måte som paneer, men på soyamelk. Du kan fint bruke tofu i mange av paneer-rettene jeg legger ut på indiskvegetar.com
   Hilsen
   Ranjit

 1. Hei!
  Er det det samme hvilken fettprosent melken har?
  Finfint med de gode vegetaroppskriftene forresten:)

  1. Hei Anja,
   Når jeg lager paneer med lettmelk smaker den faktisk litt annerledes enn paneer av helmelk, men det tror jeg ikke mange klarer å smake forskjellen på. Paneer av helmelk blir litt fastere liksom. Ellers så synes jeg at jeg får mer paneer av hel- enn lettmelk, men der også er forskjellen ikke stor. Jeg lager altså paneer av både lett og helmelk.

  1. Vet ikke hvor mye det blir i gram, men jeg lager ofte av 2 liter H-melk når jeg feks skal lage Palak Paneer eller en annen Paneer masala curry til ca 4-5 personer.
   Hilsen
   Ranjit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.