Dal makhani

Dal makhani er en favoritrett blant mange. Det er hvertfall en av mine favorittretter. Jeg kan ikke huske å ha vært på en indisk restautant noen steder i verden der jeg ikke har sett dal makhani på menyen. Det er en klassiker, og har du ikke smakt dal makhani enda er det jammen på tide. Jeg synes dal makhani smaker særlig godt med naan til.

Dal makhni
Ingredienser
Tid: 2 timer (lang koketid)
(Til ca 8-10 personer)

600 gram hel urad dal/urad linser (ikke splittet)
150 gram kidneybønner
2 liter vann
2 ts salt
Masse vann til å legge linsene i bløtt.

10 ss smør
2 ss spisskummenfrø
2 grønn chili, hakket
2 løk, hakket
3 ss raspet ingefær
7 fedd hvitløk, hakket
2 ts gurkemeie
2 tomater, hakket
2 dl matfløte
1 ts hingpulver (kan sløyfes)
2 ts garam masala
4 ss frisk koriander, finhakket

Granityr
1 ss koriander
1 ss matfløte

Slik gjør du:
Legg linsene og bønnene i vann over natta i en stor bolle. Pass på å ha nok vann og stor bolle, linsene og bønnene vokser når de ligger har ligget i vannet en stund.

Sil ut vannet som linsene og bønnene har vært i. Ha linsene/bønnene over i en stor gryte med salt og friskt vann, ca. 2 liter. Vannet skal dekke linsene/bønnene godt. Kok til linsene/bønnene er helt myke – det kan ta ca 1-1,5 timer. Denne retten blir faktisk bedre jo lenger du koker. Så begynn gjerne tidlig og skru ned varmen til lav etter ca 1-1,5 timer og la det småkoke så lenge du har tid – gjerne noen timer.

Varm en stekepanne og smelt smøret. Ha i hingpulver og spisskummenfrø og fres i ca ett minutt. Tilsett løk og hvitløk og stek til løken er myk og begynner å endre farge til gylden. Ha i tomater, ingefær, chili og gurkemeie. Stek til tomatene er helt blandet ut med løken og det hele ser mer ut som saus. Ha denne tomatblandingen over i gryten med kokte linser. Tilsett også chili, garam masala, matfløte, koriander og kanskje litt vann dersom du ønsker en mer flytende dal. Smak og tilsett mer salt, garam masala og chili om du ønsker mer smak. Kok i ca 10-15 min til slik at alle smakene blander seg godt sammen med linsene.

Ha over i en bolle. Pynt med litt matfløte og koriander som på bildet. Serveres varmt med ris og/eller naan til.

NB! Halver gjerne oppskriften dersom du vil lage til 4-5 personer.

Del med dine vennerShare on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

6 comments

 1. Hei! Vet du hvordan det går å fryse ned denne retten? Ser ut som perfekt studentmat, som jeg kan lage masse av og ha i frysen til travle dager.

  1. Hei, det kan du absolutt. Jeg ville fryst ned før jeg har i fløten, og heller ha i fløte når du varmer neste gang du skal spise den. Hilsen Ranjit.

 2. Heisann 🙂
  Dette ser alt for godt ut.
  Men jeg fikk bare tag i urid linser, ikke urad.
  Hva er egentlig forsjellen?
  Og har det noe å so om jeg bruker urid istedefor urad?

  1. Hei Henrik, Beklager sent svar – vært på påskeferie. Det er akkurat det samme. Bare to ulike måter å skrive på. Hilsen Ranjit

  1. Hei, Beklager sent svar – har vært på ferie. Ha i litt mer vann dersom/når det begynner å bli for tykk ja.
   Hilsen
   Ranjit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.