Khichdi – linser og ris i en gryte

Khichdi eller khichri er skikkelig “comfort food”. Før i tiden ble khichdi i India betraktet som mat for de syke, særlig de som har vært gjennom omgangssyke – en flytende grøt av linser og ris som er rik på både karbohydrater og protiener. Fortsatt kjenner jeg ingen som vil servere khichdi til middagsgjester i India, men denne trenden begynner å snu. Khichdi inneholder nå mer enn kun linser og ris, og begynner å bli mer og mer populær. Khichdi tilsettes nå smak og aroma med både krydder, friske urter og ulike grønnsaker. Det er en enkel, men næringsrik middag å tilberede i en hektisk hverdag.

Khichdi

Ingredienser
Tid: Ca 30 minutter
(6 porsjoner)

2 dl ris
4 dl røde linser, tørre
Ca. 2 liter vann
Salt etter smak (ca 2 ts)
100 g frosne erter
200 g poteter, i små terninger på ca 1/2 til 1 cm.
2 ss olje
1 løk, ca 100 g, hakket
2 ts spisskummenfrø
4 fedd hvitløk, finhakket
1 grønn chili, hakket (Kan sløyfes, økes etter ønsket styrke)
1 ts garam masala
5 ss frisk koriander, hakket

Skyll linsene og ris i vann. Ha ris, linser, salt og 2 liter vann i en stor gryte, og la vannet koke opp. Sett på et lokk og la det koke på middels varme i ca 20 minutter. Sjekk underveis og spe på med mer vann om nødvendig og rør godt. Khichdi skal ha en grøtaktig konsistens, litt som en risotto. Den skal ikke være for tykk. Khichdi er ferdikokt når både linsene og risen er helt myke. Risen skal være faktisk være overkokt. Rør godt slik at risen blir litt knust og blander seg godt sammen med linsene.

Mens linsene og risen kokes finn fram stekepannen. Varm opp oljen i stekepannen og tilsett spisskummenfrø, løk, hvitløk og poteter. Potetene må gjerne være i veldig små terninger – det reduserer steketiden. Ha i erter rett før potetene begynner å bli møre. Stek på middels varme til både potetene og ertene er gjennomstekte. Bland dette i gryten med ris og linser når de er ferdigkokt. Ha i garam masala, grønn chili og frisk koriander og rør godt. Khicdi er klar til servering. Server den varm akkurat slik den er, eller en dæsj med yoghurt oppå.

Tips! Tiilsett gjerne andre grønnsaker om du vil – feks aspargesbønner, blomkål osv.

Del med dine vennerShare on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.