Aloo parantha – Nystekt brød med potetfyll

Aloo parantha er den deiligste brunsjen jeg vet om. Indisk flatbrød fylt med krydret potetfyll og nystekt i en stekepanne.

Aloo parantha: Den deiligste helgefrokosten/brunsjen
Aloo parantha: Den deiligste helgefrokosten/brunsjen

Parantha er en av de mest vanlige frokostrettene i India, særlig i nord. Aloo betyr potet på hindi og parantha fylt med potet er en av de vanligste formene for parantha. Den kan også være helt uten fyll, men stekes oftest i smør eller olje. Andre vanlige fyll til parantha er blomkål, løk, paneer og diverse friske urter og krydder.

Parantha nytes ofte sammen med yoghurt og chutney som dipp. Noen spiser det også som tilbehør til hovedretter som curryer og grønnsaker i krydderblandinger.

Ingredienser
(Til åtte brød)
Tid: ca 1 time

Til deigen:
3 dl sammalt hvetemel
2 dl siktet hvetemel
2 dl vann
½ ts salt

Til fyllet:
4 poteter
3 fedd hvitløk
½  løk
1 grønn chilli eller ½ ts cayennepepper
1 ts garam masala
2 ts ristet spisskummenfrø
1 ss tørket bukkehornkløver (evt frisk koriander isteden)
2 ts salt (Juster etter smak)

½ dl olje til steking
Ekstra mel til utbaking

Slik gjør du:

Kok potetene. Lag deigen mens du venter på potetene.  Bland alle ingrediensene utenom vann. Spe på vann litt og litt og kna deigen sammen til en smidig deig. La deigen stå mens du arbeider med potetfyllet.

Skrell ferdigkokte poteter og mos med en gaffel eller en potetmos. Finhakk løk og hvitløk. Bruk gjerne food prosessor til å hakke løken så fin som mulig. Rist spisskummenfrø i en tørr stekepanne. Det tar omtrent ett minutt på høy varme. Bland sammen moste poteter med finhakket løk og hvitløk og resten av ingrediensene.

Aloo parantha: Bland de moste potetene med løk, hvitløk og krydder.
Aloo parantha: Bland de moste potetene med løk, hvitløk og krydder.

Del deigen i 8 like store deler og lag en bolle av hver del. Trykk bollen flat med håndflaten og flat den ut noe tynnere på ytterkanten. Bruk gjerne mel så deigen ikke klistrer seg til hendene. Ha i ca. 1-2 ss potetfyll i den bollen du flatet ut. (Se bildene under). Klem sammen kantene og flat ut den fylte bollen forsiktig med håndflaten ned mot benken med mel på. Kjevl ut flatbrødet. Dryss på mer mel dersom nødvendig, deigen kan fort klistre til underlaget.

Aloo parantha: Fyll deigen med potetfyllet og kjevl ut flatbrødene
Aloo parantha: Fyll deigen med potetfyllet og kjevl ut flatbrødene

Varm en stekepanne. Stek brødet i ca ett minutt på medium varme. Snu brødet og pensle det med olje. Snu igjen etter ett minutt og pensle den andre siden. Stek i ett minutt til. Aloo paratha er klar når den er gyldenbrun og har små brune flekker på begge sidene. Ps! Pass på så den ikke brenner.

Aloo parantha: Stek flatbrødene i en stekepanne.
Aloo parantha: Stek flatbrødene i en stekepanne. Server nystekt sammen med yoghurt og en chutney

Gjenta prosessen med resten av deigen og server varme nystekte aloo parantha sammen med en raita og en chutney. Jeg hadde det med tyrkisk yoghurt og mangochutney.

 

Del med dine vennerShare on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.